Author: 
Mohamed El Hosroute

Het is vandaag werelddag zonder tabak en dus de ideale dag om mijn ervaring te delen en hopelijk kan ik andere rokers met mijn verhaal inspireren. 
Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik overwoog om te stoppen met roken. Ik kreeg een hekel aan sigaretten maar toch was het niet simpel om daar zomaar een punt achter te zetten. 

Ik denk dat het vanzelfsprekend is waarom de meesten willen stoppen met roken:
Geld 
Slechte rookgeur op je kleren, vingers, mond, … 
Gezondheid 
Verder heb ik het geluk dat mijn sociale- en werkomgeving vooral uit niet-rokende mensen bestaat die mij stimuleren om er ook een te worden. 

Tot twee keer toe probeerde ik een einde te maken aan mijn tabaksverslaving. Na twee gefaalde pogingen ben ik gaan uitkijken naar hulpmiddelen. Het is helaas voor heel weinig mensen weggelegd om van deze verslaving makkelijk af te raken. 

Na een korte zoektocht sprak een collega mij toevallig aan over hypnosetherapie. Stoppen met roken met behulp van hypnose klonk zo onrealistisch maar ik was wel verrast over de slaagkansen ervan. Ik zocht heel wat informatie op het internet en raakte hierdoor helemaal overtuigd. 

De hypnose sessie bestond uit twee delen. 
In het eerste deel werd ik vooral aan het woord gelaten. 
We hadden het over mijn motivatie om te stoppen, over mijn rookgewoonten, mijn omgeving en over de personen waarbij ik het vaakst een sigaret aanstak. 
Telkens opnieuw accentueerde de hypnotiseur mijn argumenten en gaf hij me bijkomende info die mijn motivatie versterkte. 

Om dit deel af te sluiten vroeg hij of ik al stappen had ondernomen en mezelf had voorbereid om mijn slaagkansen te verhogen. Tot zijn grote verbazing had ik al het nodige gedaan en had ik me mentaal voldoende voorbereid. Dat heeft ons enorm veel tijd bespaard waardoor we direct naar het tweede deel konden overschakelen: het hypnose gedeelte. 

Ik kreeg een heel geruststellende intro van wat hypnose juist is. Het type hypnose die hij uitoefent is een techniek die gelijkenissen vertoont met dagdromen. Ik bleef bewust van wat er gebeurde en kon me nadien ook alles herinneren. De hypnotiseur geraakte binnen in mijn onderbewustzijn en kon, met de info die hij had gekregen over mijn motivatie om te stoppen, het nodige prikkelen om mijn gedrag te veranderen t.o.v. sigaretten. 

De sigaretten werden vervangen door kerstomaten. Vooral de eerste dagen heb ik er veel van gegeten omdat de drang naar nicotine nog heel groot was. Na drie dagen was deze drang zo goed als verdwenen waardoor ik weer weinig nood had aan kerstomaten. 

Vandaag is de drang naar roken helemaal verdwenen. Ik ben ervan overtuigd dat de hypnosetherapie mij daar voor een groot stuk bij heeft geholpen, maar zoals bij vele andere zaken in het leven, kwam er zeker een stevige dosis goede wil en vastberadenheid bij kijken. 

Tot slot wil ik EASI bedanken om mij te hebben geholpen een niet-rokende persoon te worden!

Newsletter